Skip to main content
Patient Protect circular logo mark in purple and white used for site navigationPatient Protect

HIPAA compliance for concierge practices in Arizona

Arizona's general breach-notification statute excludes HIPAA covered entities outright, so for covered concierge practices the federal rules govern and the state statute adds no separate notification duty. Patient Protect has not recorded any Arizona rule that applies to concierge practices differently from other providers in the state — the statewide rules below are the ones that reach you.

Arizona jurisdiction record verified against primary state authority August 2026. General reference, not legal advice.

Does this reach your practice?

Two questions have to be settled before any state rule matters: whether HIPAA reaches a practice like yours, and whether Arizona's own law reaches a practice that HIPAA already covers.

Federal — is this practice a covered entity

Most concierge practices remain HIPAA covered entities because they electronically bill, check eligibility, prescribe within plan workflows, or conduct other adopted transactions. The retainer model does not cancel that status. Once covered, the duties below are required.

State — how Arizona law interacts with HIPAA

Arizona's general breach-notification statute expressly excludes HIPAA covered entities from its scope. For concierge practices that qualify as covered entities under 45 CFR §160.103, the federal rules govern and the state statute below adds no separate notification duty.

§ 18-552(N)(2) excludes HIPAA covered entities and business associates from the article when they comply with applicable HIPAA requirements — an article-level entity exclusion covering both CEs and BAs. Separately, § 18-552(I) provides primary-federal-regulator procedural deemed compliance with the individual-notice requirement in § 18-552(B)(1). The two provisions operate through different legal mechanisms and different scopes: (N)(2) is a wholesale exclusion of HIPAA entities from the article, while (I) is a procedural substitution limited to the (B)(1) individual-notice requirement. In practice, for a HIPAA-regulated dental, medical, behavioral-health, chiropractic, physical-therapy, or optometry practice operating in Arizona, § 18-552(N)(2) is the operative provision and the practice is outside the article entirely when HIPAA-compliant.

What Arizona adds for concierge practices specifically

Rules that exist because of the combination — not federal HIPAA, which applies the same way everywhere, and not Arizona's general breach law, which applies the same way to every business in the state.

No verified intersection rules recorded

Patient Protect has not recorded any Arizona rule that applies to concierge practices differently from any other practice in the state. Where that is the case, the federal obligations and the Arizona rules below are the whole picture, and the concierge practices guidance that applies nationally is the better starting point.

HIPAA compliance for concierge practices→

Arizona breach obligations

These apply to businesses generally rather than to concierge practices in particular, and they are shown after applicability because whether they reach you depends on the answer above.

Arizonabreach data →

Individual notice deadline

Within forty-five days after the determination that a security system breach has occurred, subject to the specified law-enforcement delay and any measures reasonably necessary to determine the scope of the breach and restore the reasonable integrity of the data system.

The statute sets a 45-day outer bound. It is shown for context: a HIPAA covered entity is outside this section, so HIPAA's own 60-day individual-notice window is the operative deadline.

State regulator notice

Not required of covered entities

If the breach requires notification of more than one thousand Arizona individuals, the person must notify in writing (a) the three largest nationwide consumer reporting agencies and (b) the Arizona Attorney General and the Director of the Arizona Department of Homeland Security.

That exclusion turns on covered-entity status. A practice that conducts no HIPAA standard transaction — and, where the exclusion names covered entities only, a business associate — is not outside the section, and the requirement below applies to it as written. Stated trigger: More than 1,000 Arizona individuals to whom notice is required.

Source: Ariz. Rev. Stat. § 18-552(B) (as amended by HB 2146, 2022, 55th Legislature 2nd Regular Session)

What applies to concierge practices everywhere

Concierge medicine increases patient access — and often increases the number of communication paths, service partners, personal devices, after-hours interactions, and people attempting to obtain information. The SRA must reflect that higher-touch operating model.

The EHR, portal, membership, billing, scheduling, and direct-communication systems
Physician and staff use of personal or practice-issued phones, email, text, messaging, and after-hours communication
Travel medicine, home visits, mobile care, remote access, and care delivered outside the primary office
Laboratories, imaging, hospitals, specialists, executive-health, second-opinion, and care-coordination workflows
Family members, personal assistants, household staff, patient representatives, and others requesting access or information
Prominent-patient, executive, public-figure, and other records likely to attract targeted access or social engineering
Full concierge practicescompliance guide →

Federal obligations still have to be evidenced for concierge practices in Arizona.

The risk assessment asks what your practice actually does — which systems hold records, who reaches them, which vendors touch them — and reports against the obligations that apply to you, including the Arizona rules on this page.

Start the risk assessment