Skip to main content
Patient Protect circular logo mark in purple and white used for site navigationPatient Protect

HIPAA compliance for concierge practices in Iowa

Iowa's general breach-notification statute excludes HIPAA covered entities outright, so for covered concierge practices the federal rules govern and the state statute adds no separate notification duty. Patient Protect has not recorded any Iowa rule that applies to concierge practices differently from other providers in the state — the statewide rules below are the ones that reach you.

Iowa jurisdiction record verified against primary state authority August 2026. General reference, not legal advice.

Does this reach your practice?

Two questions have to be settled before any state rule matters: whether HIPAA reaches a practice like yours, and whether Iowa's own law reaches a practice that HIPAA already covers.

Federal — is this practice a covered entity

Most concierge practices remain HIPAA covered entities because they electronically bill, check eligibility, prescribe within plan workflows, or conduct other adopted transactions. The retainer model does not cancel that status. Once covered, the duties below are required.

State — how Iowa law interacts with HIPAA

Iowa's general breach-notification statute expressly excludes HIPAA covered entities from its scope. For concierge practices that qualify as covered entities under 45 CFR §160.103, the federal rules govern and the state statute below adds no separate notification duty.

Iowa Code § 715C.2(7) provides that '[t]his section does not apply to any of the following' and enumerates four categories including, at (7)(d), 'A person who is subject to and complies with regulations promulgated pursuant to Tit. II, subtit. F of the federal Health Insurance Portability and Accountability Act of 1996, 42 U.S.C. §1320d — 1320d-9, and Tit. XIII, subtit. D of the federal Health Information Technology for Economic and Clinical Health Act of 2009, 42 U.S.C. §17921 — 17954.' This is a section-level exclusion for persons subject to HIPAA + HITECH breach-notification regulations. Post-HITECH, HIPAA imposes affirmative obligations directly on business associates in addition to covered entities (42 U.S.C. § 17931), so both HIPAA CEs and HIPAA BAs that are subject to and complying with the HIPAA/HITECH regulations are outside the entire § 715C.2 — including the § 715C.2(8) 5-business-day AG-notice obligation.

What Iowa adds for concierge practices specifically

Rules that exist because of the combination — not federal HIPAA, which applies the same way everywhere, and not Iowa's general breach law, which applies the same way to every business in the state.

No verified intersection rules recorded

Patient Protect has not recorded any Iowa rule that applies to concierge practices differently from any other practice in the state. Where that is the case, the federal obligations and the Iowa rules below are the whole picture, and the concierge practices guidance that applies nationally is the better starting point.

HIPAA compliance for concierge practices→

Iowa breach obligations

These apply to businesses generally rather than to concierge practices in particular, and they are shown after applicability because whether they reach you depends on the answer above.

Iowabreach data →

Individual notice deadline

Following discovery of the breach of security (or receipt of notification under § 715C.2(2) for third-party maintainers), in the most expeditious manner possible and without unreasonable delay, consistent with (i) the legitimate needs of law enforcement as provided in § 715C.2(3), and (ii) any measures necessary to sufficiently determine contact information for affected consumers, determine the scope of the breach, and restore the reasonable integrity, security, and confidentiality of the data. No numeric outer bound.

The statute sets no numeric outer bound. It is shown for context: a HIPAA covered entity is outside this section, so HIPAA's own 60-day individual-notice window is the operative deadline.

State regulator notice

Not required of covered entities

If a breach of security requires notification to more than 500 Iowa residents under § 715C.2, the person must give written notice of the breach of security to the director of the Consumer Protection Division of the Office of the Iowa Attorney General within 5 business days after giving notice of the breach of security to any consumer under § 715C.2. The AG notice runs on its own 5-business-day clock keyed to the consumer notice, distinct from the individual-notice 'most expeditious manner possible / without unreasonable delay' standard.

That exclusion turns on covered-entity status. A practice that conducts no HIPAA standard transaction — and, where the exclusion names covered entities only, a business associate — is not outside the section, and the requirement below applies to it as written. Stated trigger: More than 500 Iowa residents to whom notification is required.

Source: Iowa Code § 715C.2(1)

What applies to concierge practices everywhere

Concierge medicine increases patient access — and often increases the number of communication paths, service partners, personal devices, after-hours interactions, and people attempting to obtain information. The SRA must reflect that higher-touch operating model.

The EHR, portal, membership, billing, scheduling, and direct-communication systems
Physician and staff use of personal or practice-issued phones, email, text, messaging, and after-hours communication
Travel medicine, home visits, mobile care, remote access, and care delivered outside the primary office
Laboratories, imaging, hospitals, specialists, executive-health, second-opinion, and care-coordination workflows
Family members, personal assistants, household staff, patient representatives, and others requesting access or information
Prominent-patient, executive, public-figure, and other records likely to attract targeted access or social engineering
Full concierge practicescompliance guide →

Federal obligations still have to be evidenced for concierge practices in Iowa.

The risk assessment asks what your practice actually does — which systems hold records, who reaches them, which vendors touch them — and reports against the obligations that apply to you, including the Iowa rules on this page.

Start the risk assessment