Skip to main content
Patient Protect circular logo mark in purple and white used for site navigationPatient Protect

HIPAA compliance for direct primary care practices in South Carolina

South Carolina keeps obligations of its own alongside HIPAA, with different recipients and triggers from the federal rules. Patient Protect has not recorded any South Carolina rule that applies to direct primary care practices differently from other providers in the state — the statewide rules below are the ones that reach you.

South Carolina jurisdiction record verified against primary state authority August 2026. General reference, not legal advice.

Does this reach your practice?

Two questions have to be settled before any state rule matters: whether HIPAA reaches a practice like yours, and whether South Carolina's own law reaches a practice that HIPAA already covers.

Federal — is this practice a covered entity

A membership or cash-pay model does not automatically put a DPC practice inside or outside HIPAA. Determine whether the practice — or a third party acting for it — electronically conducts an HHS-adopted standard transaction. If it does, the duties below are required. If it does not, state medical-privacy, consumer-health, contractual, and professional obligations may still require substantially similar controls.

State — how South Carolina law interacts with HIPAA

South Carolina's breach-notification statute contains no HIPAA-specific provision. Direct primary care practices must satisfy the state regime on its own terms, independently of anything HIPAA requires.

No express HIPAA provision found in § 39-1-90 in the primary text reviewed this session. § 39-1-90(I) contains a GLBA (Gramm-Leach-Bliley Act) exemption for banks and financial institutions subject to and in compliance with GLBA's privacy and security provisions — that is GLBA-only and does not extend to HIPAA-regulated healthcare providers. HIPAA-regulated practices operating in South Carolina must therefore independently satisfy § 39-1-90 for personal identifying information within the section's scope, including the > 1,000-person Consumer Protection Division notice track under (K).

What South Carolina adds for direct primary care practices specifically

Rules that exist because of the combination — not federal HIPAA, which applies the same way everywhere, and not South Carolina's general breach law, which applies the same way to every business in the state.

No verified intersection rules recorded

Patient Protect has not recorded any South Carolina rule that applies to direct primary care practices differently from any other practice in the state. Where that is the case, the federal obligations and the South Carolina rules below are the whole picture, and the dpc practices guidance that applies nationally is the better starting point.

HIPAA compliance for direct primary care practices→

South Carolina breach obligations

These apply to businesses generally rather than to direct primary care practices in particular, and they are shown after applicability because whether they reach you depends on the answer above.

South Carolinabreach data →

Individual notice deadline

In the most expedient time possible and without unreasonable delay, following discovery or notification of the breach, subject to the statutory law-enforcement qualification and the statutory scope-of-breach / data-system-integrity qualification of § 39-1-90(A). No numeric outer bound.

The statute does not fix a numeric outer bound. Unreasonable delay is itself a violation and may result in state enforcement action, so treat the operative timeframe as the shortest window your incident circumstances reasonably support.

State regulator notice

Required above 1,000 residents

When a business provides notice to more than 1,000 South Carolina persons at one time under § 39-1-90(A), the business must also notify the Consumer Protection Division of the South Carolina Department of Consumer Affairs, without unreasonable delay. This is the state-agency notice track — there is no direct Attorney General notification in § 39-1-90 itself.

Source: S.C. Code Ann. § 39-1-90(A)

What applies to direct primary care practices everywhere

Cash-pay care is not a privacy or security strategy. A DPC practice must document how HIPAA applies to its actual transactions and operating structure. When the practice is subject to HIPAA, the complete Privacy, Security, and Breach Notification framework applies — not a reduced cash-pay version.

The EHR, membership platform, scheduling, payment, and patient-portal systems
Direct physician messaging, email, text, after-hours communication, and communication from personal devices
E-prescribing, laboratory, imaging, referral, hospital, and specialist data flows
Telehealth, remote care, home-office access, and mobile documentation
Patient forms, uploaded records, e-fax, voicemail, call handling, and cloud storage
Backup, disaster recovery, device loss, account compromise, and physician availability
Full dpc practicescompliance guide →

Federal obligations still have to be evidenced for direct primary care practices in South Carolina.

The risk assessment asks what your practice actually does — which systems hold records, who reaches them, which vendors touch them — and reports against the obligations that apply to you, including the South Carolina rules on this page.

Start the risk assessment